Indien de vaccins langer dan 2 uur boven de 8°C zijn bewaard of ongeacht de tijdsduur boven de 21°C zijn bewaard dient u een meldingsformulier onderbroken koude keten in te vullen. Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen om tot een oplossing te komen.

Hoelang griepvaccin buiten koelkast?

Indien de vaccins langer dan 2 uur boven de 8°C zijn bewaard of ongeacht de tijdsduur boven de 21°C zijn bewaard dient u een meldingsformulier onderbroken koude keten in te vullen. Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen om tot een oplossing te komen.

Hoe geef je een griepprik?

Het betreft de volgende handelingen:

  1. De veiligheidsnaald en het vaccin uit de verpakking halen.
  2. Het dopje van het vaccin halen.
  3. De veiligheidsnaald op het vaccin klikken (griepvaccin) of draaien (pneumokokkenvaccin)
  4. Het dopje van de veiligheidsnaald halen.
  5. Vaccin toedienen.
  6. Beschermkapje met de duim over de naald klikken.

Kan ik nog een griepprik krijgen?

Iedereen van 60 jaar en ouder krijgt een gratis vaccinatie tegen griep aangeboden door de overheid: de griepprik. Dat geldt ook voor mensen met een chronische medische aandoening, zoals hartproblemen of een longziekte.

Welke griepprik 2020?

Het vaccin dat in de winter 2021/2022 wordt gebruikt is een quadrivalent vaccin dat beschermt tegen het griepvirus A en B. De samenstelling bestaat uit vier influenzavirussen: A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-achtig virus. A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2)-achtig virus.

Hoe griepvaccin bewaren?

Het griepvaccin moet koel bewaard worden. Dat betekent in een goed functionerende koelkast tussen 2°C en 8°C. Het is aangewezen de vaccins te bewaren in het centrale gedeelte van de koelkast, voldoende verwijderd van het koelelement achteraan.

Hoe lang blijft een griepvaccin goed?

Als u toch de griep krijgt, wordt u vaak minder ernstig ziek. De bescherming door de griepprik duurt ongeveer 6 maanden. Daarom is het belangrijk ieder jaar de griepprik te halen. Ook omdat er elk jaar andere virussen rondgaan en in de griepprik zitten.

Wat kost een griepprik bij de apotheek?

Geen risicogroep Vervolgens koop je het griepvaccin bij de apotheek en laat je de prik zetten bij de assistente. De kosten hiervoor bedragen 25 tot 40 euro. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van zo’n griepvaccinatie.

Waar kan ik griepprik kopen?

Je betaalt hier ook geen eigen risico voor aan je zorgverzekeraar. Heb je geen uitnodiging ontvangen, ga dan tussen half oktober en half november even langs bij je huisarts en vraag naar de griepprik. Kosten voor de griepprik kunnen soms ook vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Welke prik krijg je bij de griepprik?

Dit jaar wordt er een pneumokokkenprik aangeboden aan iedereen die geboren is in de jaren 1948 t/m 1952. De pneumokok is een bacterie die longontsteking kan veroorzaken. Ook hiervoor krijgt u een uitnodigingsbrief thuis. Deze vaccinatie wordt gelijktijdig met de griepprik uitgevoerd.

Welke prik bij de griepprik?

Om welk griepvaccin gaat het? Voor het griepseizoen 2019/20 wordt in Nederland voor het eerste gebruik gemaakt van het quadrivalente vaccin (QIV). Dit vaccin beschermt tegen 4 typen griepvirus. Tot en met 2018 beschermde het griepvaccin tegen 3 typen griepvirus.

Hoelang kan je een griepvaccin bewaren?

Griepvaccins zijn waterige suspensies van influenza-antigenen. Evenals andere biologische geneesmiddelen zijn de vaccins relatief instabiel. Bij 2-8 oC is de bewaartermijn gesteld op 12 maanden vanaf de productiedatum.

Hoe bewaar je een vaccin?

Bewaren vaccins Direct na levering worden de vaccins in een medische koelkast geplaatst. De koelkast houdt de temperatuur constant tussen de 2 °C en 8 °C.